Intézményünkről PDF Nyomtat Email
Írta: Csőke Attila   
2016 március 21., hétfő 10:15

IKSZT Tomajmonostora közművelődési tevékenysége és könyvtári munkája

I. Az intézmény személyi ellátottsága:

Az intézményben 1 fő közalkalmazott munkaviszonyban dolgozó munkatárs van. 2 fő támogatott munkatárs végzi az intézményben a takarítást és 3 fő támogatott foglalkoztatott segíti a közművelődési munkát.

II./1 A művelődési ház általános szakmai bemutatása:

Az intézményben a könyvtár a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Könyvtárellátási és Szolgáltató Rendszerhez tartozik.

Az intézmény szakmai munkáját nagyban meghatározza, hogy Integrált Közösségi Szolgáltató Tér-ként működik. Ehhez kapcsolódóan a következő feladatokat látja el:

 • Ifjúsági közösségi programok szervezése, ifjúsági folyamatok generálása, ifjúsági információs pont működtetése
 • helyszín biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez
 • a lakosság és vállalkozások számára információhoz jutás elősegítése
 • közösségi internet hozzáférés biztosítása
 • könyvtári és információs szolgáltatás biztosítása
 • közművelődési programok
 • közösségfejlesztési folyamatok generálása, helyszín biztosítás civil szervezetek számára
 • tanoda program 0-5 éves korig
 • az iskolai felzárkóztatást segítő, a középiskolai tanulmányokra felkészítő, tanítási órán túli tankör 6-18 éves gyermekek és fiatalok számára
 • egészségfejlesztő program
 • elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatás.

II/2. Művelődési közösségek, civil szervezetek, klubok, öntevékeny művészeti csoportok

Az intézményben három klub és egy egyesülete működik. Az év folyamán és a tanítási szünetekben a művelődési ház dolgozói rendszeresen szerveznek szakkör jellegű tevékenységeket, nyári táborokat.

A tomajmonostorai Őszirózsa Nyugdíjasok klub tagjai kéthetente tartanak összejöveteleket az intézményben. Az év során két alkalommal szerveznek a környék nyugdíjas klubjainak találkozót (tavasz és őszi) itt helyben. Havi gyakorisággal vesznek részt más települések által szervezett összejöveteleken. Falunapokon, gasztronómiai eseményeken, előadásaikkal, főzéseikkel és részvételükkel emelik a programok sikerét. Egy évben 2-3 alkalommal kirándulást szerveznek.

A nyugdíjas klub tagjaiból alakult 2004-ben az Őszirózsa Népdalkör, mely számos fellépésen vesz részt azóta, előadásaik alkalmával népdalokat, népi énekeket népszerűsítenek. A község kulturális életében gyakran részt vesznek, aktivitásukkal és munkájukkal segítik a programok sikeres lebonyolítását.

A másik klubunk az Ifjúsági klub. A községben a fiataloknak kevés lehetőségük van a kulturális időtöltésre, szórakozásra, sportolásra, ezért a klub programjai során ez a fő cél.. A fiataloknak az intézményünkben lehetőségük van a sportolásra, internetezésre, zongorázásra, karaokézásra, csocsózásra, kártyázásra, társasjátékozásra, vacsorás estre, alkalmanként discora. Szereznek még szalonnasütést, bográcsolást, strandolást, focibajnokságot, ping-pong versenyt, röplabda játékot, játékos és tudományos vetélkedőt, az éjszakai vetélkedőt. Igyekszünk bevonni őket nemzeti ünnepeink alkalmával, különböző ünnepségeken, mint szereplők, közreműködők, ill. mint hallgatóság. Szükség esetén tanáccsal, ötlettel segítjük munkájukat. A község vezetésének jogos elvárása, hogy a tomajmonostorai fiatalok szabadidejüket minél hasznosabban és kulturált körülmények között töltsék el, ennek az elvárásnak igyekszünk megfelelni azzal, hogy intézményünk minden hétvégén nyitva van, ahol a hasznos időtöltéshez a feltételeket, programokat biztosítjuk.

Nagycsaládosok Egyesülete. Mivel az egyesület programjainak nagy részét a művelődési házban tudja lebonyolítani, mint pl. közgyűlések, megbeszélések, Télapó és Karácsony, gyermeknap, családi nap. Stb, ezért maximális segítségünket biztosítjuk számukra. Az elkövetkezendőekben intézményünk segítséget szeretne nyújtani az egyesületnek a tisztségek megújításában, megerősítésében, szervezetfejlesztésben és az egyesület aktivitásának növelésében.

A 2012-ben alakult felnőtt színjátszó csoport, minden évben több alkalommal mutatnak be darabokat. Eddig bemutatott darabjaik: Tűvétevők, Hófehérke és a hét elgyötört törpe, A dachia, A beteg disznó, A három nővér, Buszmegállóban, Ludas Maty. Céljuk, hogy a falu lakosságát szórakoztassák a különböző ünnepek, rendezvények alkalmával.

Középkorúak Klubja a KKK

2014-ben alakult a KKK, amely a középkorú lakosság igényéként merült fel és jött létre. A klub tervei között szerepelnek kirándulások, mozilátogatás, családi programok, sportvetélkedések. A klub tagjai havonta egy alkalommal klub összejövetelt tartanak.

Baba-mama klub

Kéthetente van Baba-mama klub. A foglalkozások alkalmával a gyermekeknek és szüleiknek érdekes elfoglaltságot, kikapcsolódási lehetőséget biztosít intézményünk. A klub munkájában rendszeresen részt vesz a gyermekjóléti Szolgálat és a Családsegítő munkatársa is, ill. a védőnő. Klubfoglalkozások alkalmával tervezünk védőnői előadást, babamasszázst, játszóházat, ünnepléseket, születésnapozást, névnapozást, stb.

Néptáncoktatás. Sóvirág Néptánc Együttes és Tátika Néptánccsoport.

A faluban szeretnénk elmélyíteni a néptánc-oktatást. Ezt népszerűsíti a táncház és a nyári egyhetes néptánctábor. Heti egy-két alkalommal az általános iskolás- óvodás korú gyermekek számára rendszeres oktatás folyik. A felnőttek heti egy alkalommal vesznek részt néptánc-oktatáson. Évente két alkalommal a Sóvirág Néptánc Csoport és a Tátika néptánc csoport önálló néptáncestet tart. Az elkészült darabokkal terveink szerint a falu és környéke programjain szeretnénk fellépni.

Szalmakör

A 2014-es év során egy olyan munkatárssal bővült a művelődési ház csapata, aki szalma és csuhékészítő. A tudását folyamatosan átadja a diákoknak és a felnőtteknek. Az itt tanultak alkalmazásával Szalmakör alakul, a nyár folyamán szalma tábort szervezünk, felnőttek számára. Az eddig készült munkákból A föld aranya címmel kiállításra került sor, melyet interaktív formában mutattunk be a helyi gyermekeknek és az érdeklődő felnőtteknek. Kiállításunk vendégeskedett Bükkszentkereszten is.

III. Egyéb kulturális programok, rendezvények

III/1. Kiállítás

Szalma- és szálasanyag kiállítás

A föld aranya címmel, a kiállítás során szeretnénk bemutatni a kész tárgyakat és a készítés folyamatát és a szalmafonás történetét is. Célunk, hogy a tomajmonostorai és a környékbeli lakosság ismerje meg a szálasanyagból készült termékeket és annak tecnhnikáját, szakköri formában működjön a szalmafonás.

Gyermekrajz kiállítás

Minden évben hirdetünk általános iskolás gyermekek számára rajzkiállítást.
Helytörténeti témában rajzversenyt rendezünk.
Rongyvarázs címmel rendeztünk rongyszőnyeg kiállítást.

III/2. Szabadtéri rendezvények

Majális, Búcsú

A szabadtéri rendezvények egyike a hagyományosnak mondható Majális, amit a Tomajmonostorai Önkormányzat rendez meg, de intézményünk is segít a lebonyolításban. Amatőr együtteseink fellépnek, a község gyermekei műsorokkal és táncaikkal szórakoztatják a közönséget. Több ezer adagos ételfőzés is van, délután folyamán és este neves előadó művészek lépnek fel. Számtalan kísérő program és kirakodó vásár színesíti a programot.

A régen is szokás volt a szeptemberi búcsú a tomajmonostorai emberek számára. Ennek a hagyománynak a megőrzése érdekében minden évben a katolikus plébánia és az önkormányzat rendezésében kerül sor a búcsúra. ahol jeles művészek lépnek fel, kísérő programok és vásár színesíti a napot.

III./3. Egyéb rendezvényeink az év során:

a.) Citeratalálkozó

Májusban és decemberben kerül sor a budapesti Boglárka citerazenekar előadó estjére. Ezt a programunkat bővítettük ki a néptánccsoport fellépésével.

b.) Focirangadó

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a művelődési ház szervezésében a focirangadó. A környékbeli focistákat hívjuk meg kispályás focirangadóra. A meccsek lebonyolítása után sor kerül a kupák, különdíjak kiosztására és a résztvevők megvendegélésére.

c.) Mikulás várás

Minden évben házhoz megy a Mikulás, az ingyenes szolgáltatásunk olyan sikeres, hogy 2 Mikulás és négy krampusz fogja járni a falut.

e.) Újságszerkesztés

A helyi újság szerkesztését a művelődési ház dolgozói végzik. Örömmel tapasztalható, hogy a sok eseményt, ami az év során történik, alig győzzük papírra vetni. A cikkek és a cikkírók száma folyamatosan növekszik.

f.) A lakosság szolgáltatása

Az IKSZT kötelező feladatai közé tartozik a lakosság tájékoztatása, minden hónap harmadik szerdáján a LEADER munkatársa tart ügyfélszolgálatot.

A falugaszdász minden héten, szerdán délután áll a lakosság rendelkezésére.

Tüdőszűrés minden évben egyszer az IKSZT színháztermében zajlik.

Lakossági fórum megrendezésére az IKSZT-ben kerül sor.

Az IKSZT helyiségeiben alkalmanként igény szerint sor kerül nyugdíjas búcsúztatóra, családi rendezvényekre, konferenciákra, stb.

Iskolai és óvodai ünnepségeknek is helyet ad az IKSZT a tanév során. (március 15, 1956-os megemlékezés, karácsonyi ünnepség, Stb.)

A Tomajmonostora és Újszentgyörgy Gyermekeiért Közalapítvány jótékonysági estje már hagyományosan az IKSZT-ben kerül megrendezésre.

Varrógéphasználatot biztosítunk a falu lakossága és az intézmények részére.

g.) Testnevelés

A helyi általános iskola nem rendelkezik tornacsarnokkal, ezért a művelődési ház földszinti nagytermében zajlanak a testnevelés órák és a sportkörök, minden nap 16:00-ig.

h.) Testmozgás, edzések

Aerobik és sportkörök, edzések

Minden héten két alkalommal a nagyteremben aerobik foglalkozás van a felnőtt lakosság és a diákok számára. A diákok részére erőnléti edzés, szertorna, fociedzés van. Intézményünkben az általános iskolai oktatás keretében itt történik a gyógytestnevelés, sportköri foglalkozás. Heti egy alkalommal ovitorna van.

A kora reggeli és az esti órákban alkalmanként más jellegű sportos programok zajlanak (asztali tenisz, röplabda, teremfoci, stb.).

i.) Egyéb programjaink

Éjszakai vetélkedőt szervezünk harmadik alkalommal, ami minden korosztály számára igen népszerű. Változatos, humoros, elméleti és gyakorlati feladatokat hajtanak végre a jelenlévők. Ezen az éjszakán igyekszünk bevonni az egész falut.

Húsvéti fa díszítése a gyerekek és a felnőttek által készített tojásokkal, húsvéti figurákkal. A program során fellép a néptáncegyüttes.

A Szolnoki Szigligeti Színházba bérletes előadásokat szervezünk, év közben bérletszünetes előadásokon, színházlátogatásokon veszünk részt.

Az évszakokhoz és az iskolai szünetekhez kapcsolódóan a gyermekek számára szakkörök, rendezvények, különböző programok szervezése.

k.) Helytörténeti vetélkedő

Több fordulós helytörténeti vetélkedőt szervezünk évente, amelynek célja, hogy a diákok ismerjék meg a helyi történelmi jelentőségű helyeket, épületeket, azok történetet. Különböző típusú feladatok megoldásával igyekszünk élményszerűvé tenni a versenyt.

l.) A falu fájának feldíszítése

Karácsonykor feldíszítjük a falu karácsonyfáját, (szalma díszekkel) és a templom fenyőfáját. A közös díszítés során, közös énekléssel, zenével, verssel Betlehemezéssel szeretnénk még hangulatosabbá tenni ezt az eseményt. Óriás adventi koszorút készítünk a parkban, gyertyagyújtások alkalmával adventi műsorral hangolódunk a karácsonyra.

IV. Könyvtár

Az IKSZT épületén belül működik a községi könyvtár. Az állomány selejtezése megtörtént, az állomány folyamatosan bővül. Rendszeresen rendelkezésre állnak az olvasók számára a heti és napilapok. Célunk, hogy a könyvtártagok száma egyre több legyen, rendszeresen forgassák a helyben használatos dokumentumokat is. Szeretnénk az olvasó sarkunkat klubfotellel, asztallal otthonosabbá tenni.

VI./ 1. Könyvtárat érintő programjaink:

1.) Egy mesés nap

Szeptemberben tartjuk az Egy mesés nap programunkat, Benedek Elek születésnapja és a magyar népmese napja alkalmából. A délelőtt folyamán a felnőtt bábosok segítségével bábelőadást adunk elő, délután mesevetélkedő lesz, ahol a jelentkező csoportok írásos és játékos vetélkedőn mérkőznek meg.

2.) Könyvtári órák

A könyvtár feladata az olvasóvá nevelés. Ennek igyekszünk megfelelni a könyvtári órák tartásával. Vendégeink a Tanoda (0-5 éves korig) apróságai, az óvodások, az általános iskolás gyermekek és a Nyugdíjas klub tagjai. Minden alkalommal igyekszünk a jelenlévők életkorának megfelelően érdekessé tenni a foglalkozásokat.

3.) Író-olvasó találkozó

Az év folyamán két író-olvasó találkozót tervezünk. Az egyik programot a gyermekeknek, a másikat felnőtteknek.

4.) Országos könyvtári napokhoz minden évben csatlakozunk, igen sok programmal, 5-6 témában veszünk részt. Célunk, az olvasóvá nevelés.

5.) Mini papírszínház

A papírszínház segítségével minden óvodai csoportnak és alsós osztálynak mesés könyvtári délelőttöt tartunk. Az év folyamán ez 8-10 alkalmat jelent.

IV. Kapcsolataink

A művelődési ház és a helyi intézmények (önkormányzat, általános iskola, orvos, óvoda, védőnő, alapítványok, egyesületek, civil szervezetek) jó kapcsolatban vannak. Igyekszünk összehangolni programjainkat, feladatainkat, segítünk egymásnak.

A környező településekkel is élő kapcsolatot tartunk.

A lakosságra jellemző, hogy igénylik a munkánkat, ill. szívesen, lelkesen részt vállalnak abban.

Koczó Eszter
IKSZT közművelődési vezető

Utoljára frissítve 2016 március 21., hétfő 11:04
 
Copyright © 2024 Tomajmonostora Község Önkormányzata. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licensz alá tartozó szabad szoftver.
Magázó magyar verzió: Varanka Zoltán - NovoPortal
 

e-Ügyintézés

 

Pályázati eredmények

ÉAOP-5.1.2/D-2-09-2009-0013 Csapadékvíz elvezetés

Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

Magyarország.hu